Sexuell hälsa är en viktig del av vår övergripande välbefinnande och hälsa. Vi erbjuder kostnadsfri sexuell och hälsorådgivning för att stödja människor i deras välbefinnande och sexuella hälsa.
Det är viktigt att regelbundet testa sig för STI för att upptäcka och behandla eventuella infektioner i ett tidigt skede, och därmed minska risken för spridning. Oavsett vem du är kan du vända dig till oss för hjälp, våra professionella och erfarna rådgivare och läkare står redo att ge dig råd, stöd och information. Välkommen! På drop-in.

En könssjukdom är en infektion som smittar genom samlag. Det finns många olika typer av könssjukdomar som ger olika symptom. Vi berättar om några av de vanligaste och när du ska söka vård. Könssjukdomar kan vara olika allvarliga och vissa av dem ingår i smittskyddslagen. Det innebär att du enligt lag måste testa dig om du vet eller misstänker att du har en sådan sjukdom.

Symptomen varierar beroende på vilken könssjukdom du drabbats av och ibland får du inga symptom alls. Om du har haft oskyddat sex och du upplever att det finns en risk för att du smittats av en könssjukdom är det därför bra att gå och testa sig. En del könssjukdomar ger inga symtom så ta kontakt med oss om du har haft:
  • Oskyddat sex
  • Kondomen har spruckit
  • Du misstänker att du är smittad
  • Du har symtom eller att någon av dina sexpartners har blivit smittad ta kontakt med oss för att bli testad.
  • Du kan även bli smittad via smek och/eller oralsex.
Så här går testen till:
Klamydia och Gonorré testas vanligtvis genom att du lämnar in lite urin för testning men kan också testas med hjälp av en pinne som förs upp i vagina.
HIV/Hepatit eller Syfilis testas genom ett blodprov i armen.

Svar på tester:
Svar på testet får du inom en vecka. Om svaret visar att du har en infektion tar vi kontakt med dig. Du kommer då bli erbjuden behandling med tabletter. Könssjukdomar såsom klamydia, gonorré och sexuellt överförbara infektioner såsom hiv, hepatit och syfilis står under smittskyddslagen.

Smittskyddslagen och smittspårning
Du är skyldig till att söka vård om du misstänker att du blivit smittad av klamydia, gonorré, hiv, syfilis och hepatit. Du är skyldig att göra de undersökningar och tester som behövs och du blir erbjuden behandling. Du kommer få förhållningsregler på hur du ska leva tills behandlingen är avklarad. Undersökningar och behandlingar är gratis.
Du måste också uppge vilka personer du har haft sex med så att de kan spåras och komma för testning.

Klamydia är en bakteriell infektion som framför allt överförs via vaginalsamlag eller analsamlag. De flesta får inga symptom men du ska vara uppmärksam om det svider när du kissar, du får flytningar eller mellanblödningar. Obehandlad klamydia kan skada äggledarna hos kvinnor eller orsaka sterilitet hos män.

Gonorré är en bakteriell infektion som överförs genom vaginalsamlag, analsamlag eller oralsex. Gonorré ger inte alltid några symptom, men du ska vara uppmärksam om det svider när du kissar, du får flytningar från slida, penis eller analöppning, du får mellanblödningar eller du får ont i pungen. Symptomen kommer oftast en vecka efter att du smittades.

Herpes är en virusinfektion som främst sprids vid sex där hud och slemhinna har kontakt. Viruset sprids lättast om du har blåsor och sår. Herpes i underlivet kan även spridas till ögat, munnen och svalget. De flesta får så lindriga symptom att de inte vet att de bär på viruset, men några saker att vara uppmärksam på är om det svider när du kissar, du får blåsor eller sår, det känns ömt eller svullet, det kliar eller blir rött. Förutom på könsorganet kan du få symptom vid ändtarmsöppningen, i urinröret, på skinkorna eller på låren.

Hepatit B är en virusinfektion som överförs genom vaginalsamlag, analsamlag eller oralsex. Du kan också få hepatit B via blod, till exempel om du får smittat blod på ett sår på huden eller i munnen. Symptomen varierar mycket från person till person och vissa får inga symptom alls. Men vanliga tidiga symptom är feber, trötthet, huvudvärk, illamående och smärta i muskler och leder. Efter ungefär en vecka kan huden bli gulaktig, urinen mörk och avföringen ljus. Det är en konsekvens av att viruset angriper levern.
Herpes i underlivet

HIV
HIV är en virusinfektion som sprids via blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk. Det är inte ovanligt att det tar flera år innan du blir varse att du har en HIV-infektion, men ibland kan du få feber, halsont, diarré, utslag, huvudvärk eller muskelvärk cirka 2-3 veckor efter att du smittats. Dessa symptom brukar försvinna av sig själva. När du får en HIV-infektion försvagas immunförsvaret och sena symptom kan vara trötthet, svettningar, bältros, mjälleksem i ansiktet eller svamp i munnen. Du kan också få tumörer eller kraftiga infektioner orsakade av bakterier, svamp eller parasiter.

Syfilis
Syfilis är en bakteriell infektion som vanligtvis överförs genom vaginalsamlag, analsamlag eller oralsex. I sällsynta fall kan Syfilis också smitta genom kyssar om du har syfilissår i munnen. En syfilisinfektion kan sprida sig till blodet och därmed även smittas den vägen. Alla får inte symptom, men ett vanligt tecken är att du får sår där du blivit smittad, till exempel på könsorganet, runt ändtarmen eller vid munnen. Såren kommer vanligtvis cirka tre veckor efter smittotillfället, men det kan gå fortare eller ta längre tid.

HPV är en grupp virus som finns i över 200 olika typer. Vissa av dem kan orsaka cancer, främst livmoderhalscancer, medan andra kan orsaka vårtor på händer, fötter eller i underlivet. Vårtor i underlivet kallas kondylom. HVP sprids när slemhinnor kommer i kontakt med varandra, främst genom sex. HPV behöver inte ge några symptom, så ofta märker du inte att du bär på viruset.


Vi har tystnadsplikt
Vi har tystnadsplikt samt anmälningsplikt
För att komma till oss kan du antingen boka tid, eller komma på någon av våra drop-in. Se Drop-In tider. Uteblivet besök eller om du inte lämnat återbud inom 24 timmar debiteras med 400 kr (gäller ej under 23 år)