Gynekologisk cellprovtagningFrån och med året du fyller 23 år erbjuds du cellprovtagning regelbundet.
Vid gynekologisk cellprovtagning tas ett cellprov från livmodertappen. På så sätt ökar chansen att upptäcka och behandla cellförändringar i ett tidigt stadie, innan det utvecklas till livmoderhalscancer. Det är viktigt att du går till provtagningen när du blir kallad. Även om du är vaccinerad mot livmoderhalscancer är det viktigt att du tar cellprov.
Egenprovtagning för HPV Egenprovtagning erbjuds i alla regioner, I Skåne används egenprovtagning för HPV. Ett brev med provtagningsmaterial skickas hem till dig när det är dags för provtagning. Du tar provet för HPV hemma, som självprovtagning. och sedan posta iväg för analys. Om ditt prov innehåller HPV får du en tid för cellprovtagning hos en barnmorska inom 3 månader från det att du gjorde egenprovtagning.
Du som inte gjort någon kontroll under de senaste tre åren kan komma även utan kallelse.Triangeln Barnmorskemottagning är en av de mottagningar som utför dessa provtagningar. Provtagningarna är helt kostnadsfria (ingen patientavgift). Har du inte blivit kallad, eller tappat bort din kallelse, är du välkommen att kontakta oss för att boka en tid eller välkomna till oss på drop-in.
Vad är ett gynekologiskt cellprov?Ett gynekologiskt cellprov tas från livmodertappen, den nedersta delen av livmoderhalsen som leder till slidan. Provet kan tidigt indikera cellförändringar. De flesta upptäckta cellförändringar är milda och läker oftast av sig själva, men vissa kan behöva avlägsnas då de i sällsynta fall kan utvecklas till cancer. Genom att lämna cellprov kan man skydda sig mot cancer, eftersom upptäckta cellförändringar kan tas bort innan de utvecklas vidare. Det är även möjligt att cellprov visar tecken på cancer, vilket dock är mycket ovanligt.
Bra att tänka på inför undersökningenProvtagningen är helt riskfri och du behöver inte förbereda dig på något speciellt sätt. Däremot ska du inte lämna cellprov om du har mens. Har du mens den dag du ska göra provtagningen bör du boka om din tid. Det går att göra en gynekologisk cellprovtagning även om du är gravid.
Så går undersökningen tillinledningsvis klär du av dig kläderna på underkroppen och placerar dig i en gynekologisk undersökningsstol. Barnmorskan/Gynekologen kan använda olika metoder för att ta provet, men vanligtvis används en mjuk spatel som förs varsamt mot livmodertappen. Därefter appliceras en liten mjuk borste där livmoderhalstappen är belägen. Många upplever att det är ovant eller obehagligt att ligga i en gynekologstol, men provtagningen tar endast någon minut och brukar inte vara smärtsam. En del kan känna ett lätt obehag, men detta försvinner vanligtvis snabbt.
Du får ofta svara på några frågor i samband med provtagningen. Det kan till exempel vara frågor som:När inträffade första dagen av din senaste menstruation?
Har din menstruation upphört?
Använder du något preventivmedel, och i så fall vilket?
Behandlas du med hormonbehandling för klimakteriebesvär?
Är du gravid eller har du fött barn under det senaste året?
Vanligt med en liten blödning efteråtEfter en provtagning är det vanligt att uppleva en lätt blödning, vilket oftast avtar inom ett par dagar. Detta beror på att livmoderhalsens slemhinna kan blöda lätt, och det är helt ofarligt. Du kan återgå till dina vanliga aktiviteter direkt efter provtagningen.
När får jag mitt provsvar?Du kommer vanligtvis att få ett brev med ditt provsvar inom sex veckor, men ibland kan det ta längre tid. Cirka 95 av 100 prov visar inga cellförändringar och bedöms som normala, och i sådana fall skickas provsvaret direkt hem till dig. Om provresultatet är otydligt, oftast på grund av att det innehåller för få celler för analys, kan du bli kallad till en ny cellprovtagning. Detta inträffar dock sällan
Bra länkarGynekologisk egenprovtagning för HPV i Skåne - 1177
1177 – Gynekologisk cellprovtagning
HPV – humant papillomvirus - 1177
Frågor och svar om humant papillomvirus (HPV) och vaccination — Folkhälsomyndigheten