Att hitta rätt preventivmedel är av yttersta vikt för att må bra och känna sig trygg i sin sexualitet. Oavsett om man vill skydda sig mot oönskad graviditet eller sexuellt överförbara sjukdomar är det viktigt att ha rätt kunskap och information om vilket preventivmedel som passar bäst för just ens egna behov.

Till oss är du välkommen för rådgivning om du önskar börja med preventivmedel eller vill byta metod. Vi förnyar recept på preventivmedel, vi sätter in eller tar ut spiraler och P-stavar, hjälper till med vaginalringar och allt däremellan. Vi ger också personlig rådgivning om preventivmedel och finns till hands för att lyssna på dina funderingar och svara på frågor. Det är i mötet med barnmorskan du får professionell hjälp att hitta det preventivmedel som passar dig bäst. Vi tar även graviditetstest och ger stöd och information i abortfrågor. Vi erbjuder även test för könssjukdomar såsom klamydia, gonorré, HIV, Hepatit och Syfilis. Läs mer under fliken Suxell och Hälsa

Vad ska jag välja?
Några av de saker som kan påverka valet är: 
  • hur gammal du är
  • hur ofta du har vaginala samlag
  • hur viktigt det är för dig att inte bli gravid
  • om du kan och vill använda hormoner eller inte.
  • Sjukdomar kan påverka valet av preventivmetod
Många faktorer måste beaktas när man väljer den bästa preventivmetoden någon gång i livet. Vissa preventivmetoder är i vissa fall effektivare än andra för att förhindra en oönskad graviditet. Vi informerar dig om alla dessa metoder under samrådsprocessen.

Du har också möjlighet att testa dig för Klamydia och andra könssjukdomar. Du är välkommen att boka en tid, du kan boka själv på 1177. Både preventivmedelsrådgivning och klamydiatest är helt kostnadsfritt.

GRATIS KLAMYDIATEST PÅ NÄTET
Du (både kvinnor och män) kan gratis logga in och beställa ett klamydiatest på 1177. Du kan sen göra testet hemma.
LÄNKAR
Vill du läsa mer om preventivmedel så hänvisar vi gärna till några hemsidor.
UMO.se har mycket och  bra information om sexualitet, relationer, preventivmedel, könssjukdomar och mycket mer. UMO.se vänder sig i första hand till ungdomar och är producerad av landstinget i Region Skåne på uppdrag av alla landsting i Sverige.
1177 har på sin hemsida mycket bra bra information sex, lust, preventivmetoder, könssjukdomar, behandlingar och och mycket mer. Informationen på 1177 är professionellt kvalitetsgranskad.
RFSU har flera informativa sidor om olika aspekter av sex-livet och preventivmedel.